Правильне харчування у літньому віці сприяє хорошому самопочуттю, покращує практично всі функції організму та знижує ризик розвитку хронічних захворювань.

Білок (протеїн)

Для підтримки м'язової маси та зменшення атрофії м'язів важливо споживати білок із різних джерел, включаючи рибу, птицю, молочні продукти (з низьким вмістом жиру) та рослинний білок із бобових та горіхів.

Овочі та фрукти

Овочі та фрукти містять вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які допомагають захистити клітини від пошкоджень.

Лікарі рекомендують вживати овочі різних кольорів (зелені, червоні та жовті) та ягоди, такі як чорниця та журавлина.

Жири та омега-3 жирні кислоти

Омега-3 жирні кислоти, що містяться в рибі (лосось, сардини, оселедець) та горіхах, покращують роботу серця та кровоносних судин.

Оливкова та лляна олія також корисні.

Скоротіть кількість солі та цукру.

  • Скоротіть кількість солі, обмеживши її до 5 г на день (приблизно 1 чайна ложка). Замініть сіль спеціями та травами для покращення смаку.

  • Скоротіть вживання цукру, замінивши солодощі фруктами, ягодами та сухофруктами. Слідкуйте за обмеженням цукру в готових продуктах (соки, йогурти, соуси).