На що слід звертати увагу

Якщо вчасно не приступити до профілактики підтримки необхідного рівня кальцію в організмі, щільність кісткової тканини стрімко зменшуватиметься, з'являтимуться супутні захворювання: нервова, серцево-судинна система, кровотворення. До групи ризику входять жінки після 65 років і чоловіки після 70, які мали раніше переломи, а також люди, які приймають медичні препарати, що порушують щільність кісток: антациди, імунодепресанти, глюкокортикоїди тощо.

Симптоми дефіциту кальцію:

- часті зубні болі;
- болі в суглобах та м'язах;
- оніміння в кінцівках, судоми;
- ламкість нігтів та випадання волосся;
- часті синці та крововиливи;
- запаморочення;
- надмірна втома;
- порушення серцевого ритму;
- погіршення пам'яті.

Недостатність кальцію в організмі також впливає на коливання артеріального тиску, що призводить до неврологічним порушенням. Ще одним небезпечним наслідком гіпокальціємії є розвиток тетанії – мінерального дисбалансу, що призводить до хворобливих нападів спазмів та судом у м'язах рук, ніг, обличчя чи гортані.
Кальцій, який є одним із важливих мінералів для нормального функціонування організму, життєво необхідний у будь-якому віці. Він є основним будівельним матеріалом кісткової та зубної тканини, адже близько 99% кальцію міститься саме там, а решта – у крові та м'яких тканинах.

З віком кальцій, що надходить в організм з їжею, все гірше засвоюється, що призводить до крихкості кісток та розвитку остеопорозу або остеомаляції. Це захворювання небезпечне тим, що ризик переломів та деформації хребців може виникати навіть за мінімальних фізичних дій.

 Як підтримувати рівень кальцію в похилому віці

Потреба дорослої людини у кальції становить близько 1000 мг на добу. Правильне харчування та вживання продуктів, багатих кальцієм та вітаміном D3, що сприяють кращому його засвоєнню, дозволяє уникати проблем. Для людей похилого віку добова потреба в кальції зростає до 1500 мг.

Продукти з високим вмістом кальцію (100 г продукту):

- молочні продукти (кефір, сметана, йогурт, тверді сири)
- зелені листові овочі (салат, зелень, шпинат, броколі, китайська, цвітна та білокачанна капуста)
- горіхи всіх видів
- цільнозернове борошно
- риба жирних сортів (оселедець, сардини, лосось)

Крім кальцію ці продукти містять і інші корисні вітаміни та мікроелементи, що дозволяють підтримувати організм людей похилого віку і запобігають багатьом проблемам і захворюванням.